hr en

ZIH savjet tjedna

 

Zašto implementirati ISO 20000 sustav?

Svakim danom korisnici postaju sve zahtjevniji, a usluge i infrastruktura na kojoj se odvijaju poslovni procesi sve složeniji te sve više organizacija ovisi o spremnosti da pravovremeno i kvalitetno isporuče svoje usluge. Kao što znamo, korisnici ne opraštaju pogreške u poslovanju. To je iz razloga što je konkurencija naprosto prevelika i korisnik će se u trenu okrenuti od Vas i otići konkurenciji. Upravo zato je konstantna edukacija i unapređenje poslovanja esencijalno potrebno.

Pitanje je zapravo onda vrlo jednostavno, a glasi ovako :“Težite li povećanju kvalitete vaših usluga jer Vaši korisnici svakodnevno zahtijevaju sve višu razinu usluga koje im pružate?“ Ukoliko je Vaš odgovor na ovo pitanje pozitivan, onda je Vama zapravo potrebna implementacija ISO 20000 sustava.

ISO 20000-1:2011 sustav za upravljanje uslugama (SMS) specificira zahtjeve za pružatelje usluga u pogledu planiranja, uspostave, implementacije, produkcije, nadzora, pregleda, održavanja i unaprjeđenja SMS-a i samih usluga. Ovi zahtjevi uključuju dizajn, tranziciju, isporuku i unaprjeđenje usluga, a sve u cilju zadovoljenja dogovorenih zahtjeva za uslugama. 

SMS se temelji na ispunjenju 6 osnovnih skupina zahtjeva:

•          Opći zahtjevi sustava upravljanja uslugama

•          Dizajn i tranzicija novih ili izmijenjenih usluga

•          Procesi isporuke usluga

•          Procesi odnosa

•          Procesi rješavanja

•          Kontrolni procesi

SMS se uspostavlja tako da se može uskladiti s drugim sustavima upravljanja, poput ISO 9001 sustava kvalitetom i ISO 27001 sustava upravljanja informacijskom sigurnošću. Također, i u uspostavi SMS-a uvodi se poznati Plan-Do-Check-Act (PDCA) model kao dio pristupa razvoju, implementaciji i poboljšanju učinkovitosti sustava upravljanja uslugama.

Za učinkovitu implementaciju sustava upravljanja uslugama treba Vam iskusan i stručan partner, kao što smo mi. Naša tvrtka ZIH – Zavod za informatičku djelatnost Hrvatske d.o.o. ima kvalificirane stručnjake u području ISO 20000, certificirane ISO 20000 Lead Implementere i Lead Auditore. Također, imamo i bogato iskustvo u implementaciji ovih sustava, kao i ISO 27001 sustava upravljanja informacijskom sigurnošću, koji se vrlo često implementiraju zajedno sa sustavima upravljanja uslugama.

Ima li još nešto što nas razlikuje od konkurencije? Slobodno nas kontaktirajte na mail: zih@zih.hr / telefon: 01/4855-271 te se uvjerite sami!