hr en

ZIH savjet tjedna


Strukturni fondovi EU

Otkako je Hrvatska stupila u punopravno članstvo Europske Unije, počela je koristiti sredstva iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda koji je namijenjen ekonomsko slabije razvijenim zemljama unutar Europske Unije. U strukturne fondove ubrajamo Europski fond za regionalni razvoj (ERDF) i Europski socijalni fond (ESF).

Europski fond za regionalni razvoj je najjači europski financijski instrument koji pomaže malim i srednjim poduzetnicima. Europski socijalni fond je financijski instrument  za ostvarivanje strateških ciljeva politike zapošljavanja. Fond osigurava podršku europskim regijama koje su pogođene visokom stopom nezaposlenosti.


Hrvatska, iako ima mogućnost korištenja sredstava iz EU fondova, tu mogućnost ne iskorištava onoliko koliko bi mogla.


Evo nekoliko savjeta zato svima onima koji razmišljaju o pomoći iz EU fondova, ali nisu sigurni od kuda krenuti:


1. Saznajte koje financiranje, iz kojih EU fondova, je dostupno upravo Vašoj kompaniji.

2. Pošto pretežito niti jedan EU fond neće pokriti sve Vaše troškove, nego samo jedan dio (koji može ipak sezati do čak 75%), provjerite koliko je vaša kompanija „financijska zdrava“.

3. Provjerite smjernice kako bi znali kome je namijenjen projekt, njegovo trajanje, selektivnu primjenu i rokove za podnošenje prijave.

4. Pronađite jake partnere jer Vam to povećava šanse za dobivanje sredstava.

5. Potražite stručnu pomoć jer postupak izvlačenja sredstava iz EU fondova nije nimalo lagan.


Ukoliko imate ideju kako unaprijediti svoje poslovanje, ali trebate pomoć oko ispunjavanja prijave i izrade projektne dokumentacije - tu smo za Vas! Obratite nam se s povjerenjem na zih@zih.hr  ili na broj telefona 01/4855 – 271.


Ukoliko se želite upoznati s mogućnostima financiranja iz EU fondova i naučiti kako uspješno ispuniti projektnu prijavu za dobivanje sredstava - prijavite se na naš seminar na http://zih.hr/hr/seminar/strukturni-fondovi-eu